Kérdése van? Hívjon minket! +36302518176

Te megrágod rendesen az ételeket?

        A 11 éves fogászati asszisztensi, illetve klinikai fogászati higiénikusi munkám során rendkívül fontosnak tartom a prevenciót, a fogászati elváltozások, betegségek megelőzését. Ebben szeretnék segítséget nyújtani, ha Te is szeretnéd megakadályozni a különböző szájüregi eltérések, diszfunkciók kialakulását. Tudom, azt gondolhatod, hogy "ezt mindenki tudja, nekem erre semmi szükségem", de higgyétek el, sokszor tapasztaltam, hogy alapvető dolgokkal nem vagyunk tisztában.

Fogadjátok nyitottan és szeretettel!

 

A rágás rendkívül fontos szerepet játszik az emésztésben, az egészség fenntartásában és az általános jóllétben. Írok néhány kulcsfontosságú szempontot, ami a rágás fontosságát alátámasztja:

 

  1. Emésztés elősegítése

A rágás az emésztési folyamat első lépése. A megfelelően megrágott étel kisebb darabokra esik szét, így könnyebben emészthetővé válik a gyomorban és a bélrendszerben. A rágás segíti a nyál termelődését is, amely emésztőenzimeket tartalmaz, és előkészíti az ételt a további emésztési folyamatokra.

 

  1. Tápanyagok felszívódása

Minél alaposabban meg van rágva az étel, annál könnyebben szívódnak fel belőle a tápanyagok. Az emésztőenzimek, mint pl az amiláz, a proteázok és lipázok segítik az étel feldolgozását, és ha minél nagyobb felületet biztosítunk ezen enzimek számára, annál jobban tudnak a tápanyagok felszívódni és hasznosulni.

 

  1. Fogyás és telítettség érzés

A lassú és alapos rágás segít a telítettség érzésének gyorsabbabb kialakulásában. A rágás során a gyomor és az agy közötti kommunikációs rendszer aktiválódik, amely segíti érzékelni a jóllakottságot. Ha gyorsan eszünk és nem rágunk alaposan, akkor nem adunk elég időt az agynak, hogy érzékelje, mikor vagyunk tele. Ez hozzájárulhat a túlevéshez. A megfelelő rágás tehát segít abban, hogy lassabban együnk, ezáltal a testünk könnyebben érzékeli, mikor érkeztünk el a megfelelő teltségi érzéshez. Ez segít a túlevés elkerülésében és hozzájárul a testsúly kontrollálásához.

 

  1. Szájhigiénia, a fogak és az íny egészsége

A rágás fontos szerepet játszik a szájhigiénia fenntartásában is. Ahogy az ételt megrágjuk, a fogak dörzsölése segít eltávolítani az ételmaradékokat és megfelelő ételek esetén a szájban lévő baktériumokat is. Ez csökkenti a lepedékképződést, ami segít megakadályozni a fogszuvasodást és ezáltal az ínybetegségeket. Persze fontos a táplálék minősége és a megfelelő keménységű ételek rágása. A főtt (sok esetben túlfőzött) ételek nem segítik ezt a folyamatot.

  

  1. Szájüregi rendellenességek megelőzése

A rágás elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogágy egészséges maradjon, megelőzve a gyulladást, a sorvadást és egyéb fogágyproblémákat. Az alapos rágás segít megőrizni a fogak stabilitását, az íny egészségét és csökkenti a fogágybetegségekkel kapcsolatos kockázatokat.

 

  1. Mentális egészség és érzelmi jóllét

A rágás növeli a véráramlást és az oxigénellátottságot az agyban. Néhány kutatás szerint a rágás segíthet csökkenteni a stresszt és javítani a koncentrációs képességet, a memóriát és a figyelmet, mivel megfelelő mennyiségű oxigénhez juttatja a sejteket.

A rágás folyamatának pszichológiai és érzelmi hatása is van. A lassú és tudatos rágás segíthet a stressz csökkentésében. Az étkezés (akár mint egy szertartás) lehetőséget ad arra, hogy tudatosan élvezzük az ételt, és ezzel hosszú távon hozzájárulhatunk a fizikai és mentális egészségünk fenntartásához.

 

A megfelelő rágás tehát nemcsak az emésztési folyamatokhoz, hanem a teljes testi és lelki egészséghez is hozzájárul. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy étkezés közben alaposan megrágjuk az ételt, és ne habzsoljuk gyorsan.

 

Folytatás hamarosan következik.....